top of page
Ara

2022 Pazarlama Trendleri


Pazarlamacılar, COVID-19 salgını sırasında sürekli değişen sanal ve hibrit iş ortamlarına adapte olurken dijital dönüşümü her zamankinden daha fazla benimsediler. Ülkeler temkinli bir şekilde yeniden açıldıkça ve daha fazla tüketici evden çıktıkça, bazı işletmeler son zamanlarda güvendikleri sanal etkileşim ve çevrimiçi trafikte düşüşler gördü. Pazarlamacılıkta değişikliklere ayak uydurmak her zaman kolay değildir. Ancak, hızlı tempolu pazarlama dünyasında başarılı olmak ve hedef kitlenizle alaka düzeyini korumak için, onların bir adım önünde olmak hayati önem taşır. İşte küresel pazarlama uzmanlarının yorumları, tahminleri ve yatırım istatistikleri ile ortaya çıkan 2022 pazarlama trendleri:


1. Influencer pazarlamacılığı, trendden çıkıp öncelikli pazarlama taktiğine dönüşecek

Influencer pazarlamacılığı, ilgi çekici bir trendden yaygın olarak kullanılan bir pazarlama taktiğine geçti. Pazarlamacılar, sektörlerindeki influencer’lar ile işbirliği yaparak marka bilinirliğini artırabiliyor ve etkileyicinin kendi hedef kitlesinden hayranlar kazanabiliyorlar. Geniş kitlelere ulaşan influencer’ların yanında daha az takipçiye sahip olan mikro-influencer’lar da etkili pazarlamada rol oynayabiliyor. Daha küçük kitleleri nedeniyle hâlâ sıradan insanlar olarak kabul edilen mikro-influencer’lara takipçilerinin güvenme olasılığı daha yüksek oluyor. Bu nedenle potansiyel müşterileri dönüştürmede, izleyicilerle bağlantı kurmada ve marka bilinirliğini artırmada daha büyük bir rol oynamaya başladılar.


2. Video pazarlamacıları içeriği kısa tutacak

Küresel pazarlamacıların en çok yatırım yaptığı ikinci alan ise kısa video içerikleri. İzleyicilere bir ürün, marka veya hizmet hakkında derin bilgi sunmak için uzun videolar kullanılırken pazarlamacılar, kısa videolarla konuya girmenin aslında çok daha etkili olabileceğini öğrendi. Kısa videolar hem daha az bant genişliği gerektirir hem de çeşitli demografilerdeki çevrimiçi izleyicilerin hızlı dikkat süreleri ile uyumludur. TikTok, Reels ve Snapchat gibi platformların hızlı büyüme ve pazarlama ilgisi kazanmasının nedenlerinden biri de budur.


3. Mobil optimizasyon daha da önemli hale gelecek

Tüketicilerin mobil cihazlarda giderek daha fazla zaman harcaması şaşırtıcı değil. Yıllık çevrimiçi web sitesi trafiğinin yarısından fazlası tabletler de dahil olmak üzere mobil cihazlardan geliyor. Y kuşağı ve Z kuşağı izleyicileri satın alma gücünü artırmaya devam ettikçe, mobil cihazlar için optimize edilmiş dijital deneyimler, bu hızlı tempolu, son derece bağlantılı nesillere pazarlama yapmak için daha da hayati olacaktır.


4. Kalıcı sosyal medya gönderileri, geçici içerikleri geride bırakabilir

Genellikle 24 saat boyunca yayında kalan geçici içerikler hayatımızda kalmaya devam edecek gibi görünüyor. Bununla birlikte standart gönderiler, videolar ve daha sonra tekrar görüntülenebilen canlı etkinlikler, markalar için pazarlama kampanyalarında daha etkili olabilir. Geçici ve kalıcı içeriği birleştirmek, markalara hem geçici içeriğin aciliyetini, katılımını, sürekli etkileşimi ve uzun vadeli marka farkındalığını sağlar hem de kaybolmayan sosyal medya içeriğinin keşfedilebilirliğini sağlar. Yine de markalar, kendileri veya kampanyaları için hangisinin doğru olduğunu belirlemek için her bir biçimin artılarını ve eksilerini tartmaya devam etmeliler.


5. Şirketler sosyal sorumluluğa öncelik verecek

Sosyal sorumluluk sahibi markalardan ürün satın almaya olan ilgi, gerçekten de 2020 ve 2021'deki pek çok küresel etkinlik sırasında öne çıktı. Araştırmalar; tüm müşterilere, çalışanlara ve ortak amaçlara önem veren markaların müşteriler tarafından daha fazla destekleneceğini gösteriyor. Şirketler, destekledikleri nedenleri veya misyonları vurgularken kapsayıcı girişimlere, promosyonlara ve tekliflere daha fazla odaklanmak için sosyal medya stratejilerini değiştirebilirler. Bu, ürünleri hemen satmasa da, sosyal sorumluluk duygusu göstermek hem düşünceli hem de etkilidir.


6. Deneyimsel pazarlama geri dönüş yapabilir

Deneyimsel pazarlama etkinlikleri, özellikle sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik platformları aracılığıyla izleyicilerin fiziksel olarak sürükleyici bir deneyime adım atmalarını sağlıyor. Sürükleyici deneyimler eğlenceli, etkili ve sosyal medyada oldukça paylaşılabilir olsa da işletmeler ve halka açık mekanlar küresel salgında kapanmak zorunda kaldıkça engellerle karşılaştılar. Ancak şimdi, kamusal alanlar yeniden açılmaya başladıkça ve dijital olarak sürükleyici platformlar daha geniş kitleler için daha erişilebilir olmaya devam ederken küresel pazarlama uzmanları, 2022 için deneyimsel pazarlama olasılığını yeniden masaya koyuyor.


7. Daha fazla işletme, arama trafiğini onaylamak için SEO'yu kullanacak

SEO yeni olmasa da, stratejileri günümüz pazarlama stratejileri içinde daha da kök salıyor. SEO stratejilerine olan ilgi ve ihtiyaç arttıkça, tüm arama optimizasyonu fırsatları da artıyor. Google algoritmaları geliştikçe SEO da basit arama sorgularını yanıtlayan temel gönderileri yaymaktan çok daha fazlasını yaptı. Artık markalar, arama bilgileri raporlarından multimedya optimizasyonuna kadar her konuda onlara yardımcı olabilecek SEO uzmanlarına yatırım yapıyor.


8. Sanal etkinlikler devam edecek ancak bazı markalar daha az yatırım yapacak

2022'de, izleyicilerin fiziksel fırsatların yanı sıra sanal etkinlikleri ve konferansları benimsemesine izin veren daha fazla hibrit pazarlama stratejisi görmeyi bekliyoruz. Küçülen sanal etkinlik bütçelerine rağmen, pazarlamacılar yakın zamanda sanal etkinlik alanını terk edecek gibi gözükmüyor. Pazarlamacıların yüzde 80'i 2022'de aynı bütçeyi veya daha fazlasını sanal etkinliklere yatırmayı planlıyor.


9. Daha fazla tüketici, markalı ses içeriğini duyacak

Araştırmalara göre, şirketleri içerik pazarlamasından yararlanan profesyonellerin %53'ü, konu etkileşim ve marka bilinirliği olduğunda "podcast'leri veya diğer sesli içerik türlerini" etkili buluyor. Pazarlamacılar 2022'de de aynı miktarda veya daha fazla bütçeyi sesli içerik ve podcast'lere yatırmayı planlıyor. Clubhouse veya Twitter Spaces gibi sesli sohbet odalarına yapılan yatırımlara gelince de yine benzer yaklaşımlar göze çarpıyor.


10. Inbound pazarlama, büyüyen markalar için en iyi uygulama olmaya devam edecek

Yüz yüze çalışmadan evden hibrit çalışmaya geçiş, inbound pazarlamanın etkili taktiklerin ön saflarına gelmesini sağladı. Inbound pazarlama, müşterileri içeriğinizi aramaya yönlendirmek için stratejiyi yeniden odaklayarak dijital olarak marka bilinirliği oluşturmak ve güven oluşturmak için değerli bir varlık olabilir. Inbound pazarlama süreci, ürün kalitesi, hedef kitlenize ve alıcı kişilerinize ve onların ihtiyaçlarına göre hazırlanmış değerli içeriklere ihtiyaç duyar.


11. Tüketiciler sanal gerçeklik (VR) ve artırılmış gerçeklik (AR) deneyimlerine adım atacak

Bilgisayar tarafından oluşturulmuş, gerçeğe yakın bir senaryoyu izleyen sanal gerçeklik (VR) ve görsel, dokunsal, kokusal veya görsel eklemelerle zenginleştirilen artırılmış gerçeklik (AR); çevrimiçi ortamda ve etkinliklerde müşteri deneyimlerini desteklemek ve geliştirmek için kullanılıyor. Genel olarak bu, pahalı ekipman ve hacimli kulaklıklar nedeniyle pazarlamacıların benimsemekte daha yavaş olduğu bir trend. Ancak VR gözlükleri ve AR uygulamaları daha erişilebilir hale geldikçe işletmeler bu teknolojiyi pazarlama stratejilerine eklemeyi bekleyebilir.


12. Hesap tabanlı pazarlama, daha fazla satış ve pazarlama ekibini bir araya getirecek

Hesap tabanlı pazarlama, pazarlamacıların kampanyaları karşılamak için satış ekipleri tarafından sağlanan potansiyel müşteriler ve müşteriler hakkındaki bilgilerden yararlandığı bir smarketing (veya satış ve pazarlama) tekniğidir. Hesap tabanlı pazarlama yeni olmasa da, hem yeni başlayanlardan hem de daha büyük şirketlerden hızla daha fazla güç ve farkındalık kazanıyor.


13. Daha fazla marka yerelleştirilmiş reklamları test edecek

Markanız üçüncü taraf bir web sitesinde içerik sunmak için ödeme yaptığında, yerelleştirilmiş reklamcılığa yatırım yapmış olursunuz. Tüketicilerin yerelleştirilmiş doğal reklamları tüketme olasılığı geleneksel reklamlardan daha yüksektir. Yerelleştirilmiş reklamcılık örnekleri sosyal medyada, arama motoru sonuçlarında, içerik öneri platformlarında veya kampanyalarda bulunabilir. Örneğin Instagram, yerelleştirilmiş reklamcılık için markalarla rutin olarak ortaklık kuran popüler bir sosyal medya ağıdır. Markalar, Instagram Hikayesi veya Mağaza özelliklerinden yararlanarak, ortalama bir kullanıcının, takipçilerinin gönderi stiline benzeyen gönderiler paylaşabilirken, bir ürünün ustaca reklamını yapabilir.


46 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Logo-saola-8.png
35d9ec_093b7c9e38bd4977a017d9491ba321f3_mv2.webp

Ofis

Atatürk Mahallesi Ataşehir Bulvarı Ertuğrul Gazi Sokak Metropol İstanbul A Blok No: 2E Kat: L1 F: 9 Ataşehir / İstanbul

İletişim

info@saolamarketing.com
 

+90 850 8990011

Takipte Kalın

instagram_edited.png
linkedin (1)_edited.png

© 2021 Tüm Hakları Saklıdır. Saola Marketing Bir Sigma Group Markasıdır.

bottom of page