top of page
Ara

Bilmeniz gereken dijital pazarlama terimleri

Güncelleme tarihi: 10 Kas 2021



Oluşturduğunuz içerikleri hızlı yoldan, daha fazla kişiye ulaştırmak için sosyal medya reklamları oldukça etkili bir yöntem. Marka bilinirliği, trafik, satış ya da etkileşim, hedef ne olursa olsun hepsini bu yolla gerçekleştirmek mümkün. Tabii öncelikle, reklam kampanyalarını oluştururken karşımıza çıkacak olan terimleri bilmek, bu terimlerle birlikte raporları analiz edip reklam kampanyalarını optimize etmek önemli.

Bu yazımızda sosyal medya reklamları ile Facebook, Instagram gibi platformlarda kampanya oluştururken karşılaşacağınız ve dijital pazarlamanın olmazsa olmazlarından olan terimleri derledik, açıkladık. Hazırsanız sosyal pazarlama ve reklam rehberimize başlayalım.

A/B Test

A/B Test, aynı grup hedef kitleye, aynı anda, birden fazla farklı reklam gösterip hangisinin daha başarılı olduğunu ölçümlemeye yarayan yöntemdir.

Örneğin; kendi üretiminiz olan ayakkabıları internet üzerinden sattığınızı düşünelim. Birinde fiyatın diğerinde ise ayakkabı modelinin ön planda olduğu iki farklı görselle Facebook reklamı oluşturuyorsunuz ve bu reklamlar, aynı grup insana bir hafta boyunca gösteriliyor. Kampanya sona erdiğinde, önceden belirlediğiniz başarı kriterlerine göre, mesela reklama tıklama olabilir, Facebook sayfasındaki beğeni artışı olabilir, daha başarılı olanı seçip daha geniş bir grup üzerinde reklamınızı göstermeye devam ediyorsunuz.

Kısacası A/B Test, belirlediğiniz iletişim hedefi doğrultusunda oluşturabileceğiniz en verimli kampanyayı belirlemek için başvurduğunuz oldukça basit bir yöntem. A/B Test yapılarak oluşturulan bir reklam, optimum bütçeyle daha fazla kişiye ulaşıp etkileşimi yüksek sonuçlar doğurur.

CTA – Call to Action

Reklamınızı gören kişilerin ne yapmalarını istiyorsunuz? Web sitenize gelmelerini mi, ürününüzü satın almalarını mı yoksa sayfanızı takip etmelerini mi? İşte, hedef kitlenizi yapılmasını istediğiniz eyleme yöneltecek şey “CTA”’nın yani “Call to Action” cümlesinin ta kendisi. Sosyal medya reklamlarında buton olarak da bulunan CTA, reklamın amacına göre, “Satın Al”, “Beğen”, “Katıl” vb. tabirlerle karşınıza çıkar.

Ayakkabı örneğinden devam edelim. Yaptığımız A/B Test sonucu fiyatın ön planda olduğu reklam daha başarılı çıktı diyelim. Hedefimiz, reklamı gören kitleyi satın almaya yönlendirmekse “Hemen Satın Al”, “Satın Almak için Tıkla” gibi ifadelerle müşterilerimizin satın alma motivasyonlarını tetiklemeli ve onları harekete geçirmeliyiz.

Conversion

Reklamın hedeflediği aksiyonun gerçekleşmesine conversion (dönüşüm) adı verilir. Ayakkabı örneğinden yola çıkarsak kataloğunuzun indirilmesini amaçlayan bir reklam yaparsanız indirilen her bir katalog conversion’dur.

Conversation Rate

Conversion (Dönüşüm) sayısının reklamınızı görenler içerisindeki oranı conversion rate olarak adlandırılır. 100 kişi ayakkabı fiyat listenizi gördü ve 50 kişi istediğiniz aksiyonu yani; listeyi indirme işlemini gerçekleştirdiyse conversion rate %50’dir. Bu oran ne kadar yüksekse hedefinizi o kadar başarmışsınız demektir.

KPI – Key Performance Indıcator

Reklam kampanyalarının başarılı olup olmadığını ölçmek için ortaya koyduğumuz kıstasların tümüne KPI deriz. KPI’lar önceden belirlenir ve kampanya hedefine göre değişiklik gösterir. Eğer marka bilinirliği ile ilgili bir reklam kampanyası sürdürüyorsanız erişim sayıları, sayfa beğeni sayısındaki artış belirlediğiniz en önemli KPI metrikleri olabilir. Etkileşimi yükseltmek de bir amaç olabilir ve bunun için bakılacak KPI, yapılan yorumların sayısı.

Ayakkabı örneğinde, oluşturduğunuz satış reklamı üzerinden gelen sipariş miktarı, kampanyanızın başarı kriterini belirleyen en önemli KPI diyebiliriz.

CTR – Click Through Rate

CTR, reklamınızı görüp tıklayanların yüzdesidir. 100 kişi indirimde olan ayakkabınızın reklamını gördü ve içlerinden 20 kişi reklama tıkladıysa kampanyanın CTR oranı %20’dir.

Eğer; CTR çok düşükse yani insanlar reklamınızı görüyor ama tıklamıyorsa kampanyanın bir yerinde yanlış bir durum olması muhtemeldir. CTA doğru şekilde kullanılmamış, hedef kitle yanlış seçilmiş, içerik oluşturulan gruba ilgi çekici gelmemiş olabilir.

CTR yüksek ama belirlenen KPI düşükse reklamın birim maliyeti artacak bu da bütçenizi aşmanıza neden olacaktır. Eğer; insanlar reklamınıza tıklayıp yapmalarını istediğiniz aksiyona yönelmiyorsa sürecin reklam sonrası bölümünde sorun olduğunu ve optimizasyon gerektiğini söyleyebiliriz.

CPA – Cost Per Acquisition

CPA, reklam üzerinden gelen her bir müşterinin size maliyetidir. Toplam harcanan bütçenin, dönüşüm (conversion) sayısına bölünmesiyle hesaplanır.

Instagram’da 100 TL bütçe ile 10 tane ayakkabı satıldıysa, her bir satışın size maliyeti yani CPA’sı 10 TL’dir. Ya da ürün kataloğunuzun müşterileriniz tarafından indirilmesini istiyorsunuz ve bunun için 1000 TL bütçe ayırdınız, 5 kişi istediğiniz dosyayı indirdi. Bu durumda her bir indirmenin maliyeti yani CPA’sı 200 TL’dir. CPA çok yüksekse reklam kampanyasının tekrardan gözden geçirilmesi gerekmektedir.

CPC – Cost Per Click

Reklamınızın tıklanma başına maliyetini gösteren metriktir. Eğer kampanya hedefiniz oluşturduğunuz landing page’ye ve içeriğe trafik sağlamaksa düşük CPC, daha az maliyetle daha çok kişiye ulaştığınızı gösterir. Yüksekse birim maliyet yüksektir ve kampanyanın gözden geçirilmesi gerekmektedir.

Reach (Erişim)

Reach yani erişim reklamınızı gören tekil kişi sayısını gösterir. Reach’ın impression’dan farkı bir kişi bir reklamı birden fazla kez görse bile reach’de bu sayı 1’dir. Çünkü burada önemli olan reklamı gören özgün kişi sayısıdır. Ayakkabı kampanyasında Facebook reklamını 1000 farklı kişi gördüyse reach 1000’dir.

Saola Etkisi

Oluşturulan sosyal medya reklam kampanyasında belirlenen tüm KPI metriklerinin %100 oranında tutturulması, daha düşük maliyetlerle daha fazla kişiye ulaşıp dijital pazarlama hedeflerinin gerçekleştirilmesi anlamına gelir. Uzman bir ekip, kusursuz bir stratejik planlama, proaktif bir optimizasyon süreci ve dikkat çekici fikirler gerektirir. Tüm sektörlerde markaları büyütmek için geçerlidir. Detaylı bilgi için … mail atabilirsiniz.

2 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Logo-saola-8.png
35d9ec_093b7c9e38bd4977a017d9491ba321f3_mv2.webp

Ofis

Atatürk Mahallesi Ataşehir Bulvarı Ertuğrul Gazi Sokak Metropol İstanbul A Blok No: 2E Kat: L1 F: 9 Ataşehir / İstanbul

İletişim

info@saolamarketing.com
 

+90 850 8990011

Takipte Kalın

instagram_edited.png
linkedin (1)_edited.png

© 2021 Tüm Hakları Saklıdır. Saola Marketing Bir Sigma Group Markasıdır.

bottom of page