top of page
Ara

Dijital Dönüşüm Pandemide Hızlandı

Güncelleme tarihi: 10 Kas 2021



Türkiye’deki şirketlerin dijital dönüşüm, strateji oluşturma ve rekabette güçlenme durumlarını analiz eden Dijital Düşünme Raporu 2021 yayınlandı. Dijital düşünme şirketi TING İstanbul’un sekiz farklı sektörden 146 üst ve orta düzey yönetici ile gerçekleştirdiği araştırmaya göre pandemi dönemi, şirketlerin yapısında belirgin bir etki bırakmış durumda. Dijital düşünme stratejisine sahip şirketlerin yüzde 85’inde pandemiyle birlikte yatırım ve uygulamaların hız kazandığı görülüyor.

Dijitalleşmeyi yalnızca proje bazlı değil ana iş stratejisi olarak gören sektör ve şirketlerin sayısı artıyor. Pandemi ile birlikte dijital dönüşümü ana iş stratejisi olarak belirleyen şirketlerin oranı %72’ye ulaştı. Teknoloji, medya, telekomünikasyon, sağlık ve ilaç, finansal hizmetler, tüketici ürünleri ve perakende sektörlerinin yanında geçtiğimiz yıla ek olarak taşımacılık ve lojistik sektörü temsilcilerinin de dijital dönüşümü ana iş stratejisi olarak belirledikleri göze çarpıyor.

Geçtiğimiz yılın araştırmasına katılanların %80’i şirketlerinde dijital dönüşümün başladığını söylerken bu yılın araştırmasında bu oran %90. Katılımcıların geri kalan %10’u ise şirketlerinin dijital dönüşüm için planlama aşamasında olduğunu söylüyor. Şirketlerin %95’i pandeminin dijital dönüşüm stratejilerini etkilemediğini, aksine yatırım ve uygulamaları hızlandırdığını belirtiyor.

Dijitalleşmeden Şirketler Ne Bekliyor?

Şirketlerin dijitalleşme beklentileri arasında “büyümenin hızlanması”, “gelirlerin artırılması” gibi kriterler yüzde 50 ve altında oranlarda kalarak dijitalleşmeye stratejik bakıldığını gösteriyor. Şirket yöneticilerinin dijitalleşmeden beklentilerinde en yukarıda ise %78,3 ile “iş süreçlerinin kısalması” geliyor. Ardından “veri odaklı hale gelmesi” %76,1 ile ikinci sırada yer alırken üçüncü yüksek beklenti ise %73,9 ile “müşteri beklentilerinin daha iyi karşılanması”.

Dijital dönüşümde çalışan memnuniyetinin artırılması ve bunun dolaylı sonucu olarak müşteri memnuniyetinin artırılması konusunda ise katılımcılar %74,5 ile “pazarlama ve iletişim”e öncelik veriyor. İkinci öncelik %54,5 ile “satış”ta. %49,1 ile “insan kaynakları ve muhasebe/finans” ise memnuniyet konusunda üçüncü sırada.

Dijital Dönüşümde CEO Etkisi

2020 araştırmasının en dikkat çekici sonuçlarından biri, dijital dönüşümde öne çıkan bir liderin olmadığıydı. Bu yılki sonuçlar, dijital dönüşümde liderlik konusunda önemli bir fark ortaya koyuyor. 2021 araştırmasına göre şirketlerin %47’sinde dijital dönüşümde liderliği CEO’lar almış görünüyor. Önceki yıla göre önemli bir değişimi gösteren bu oranın yanında katılımcıların yüzde 58’inin dijital dönüşüme ayrılan bütçesi geçtiğimiz yıla kıyasla artış göstermiş.

4 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Logo-saola-8.png
35d9ec_093b7c9e38bd4977a017d9491ba321f3_mv2.webp

Ofis

Atatürk Mahallesi Ataşehir Bulvarı Ertuğrul Gazi Sokak Metropol İstanbul A Blok No: 2E Kat: L1 F: 9 Ataşehir / İstanbul

İletişim

info@saolamarketing.com
 

+90 850 8990011

Takipte Kalın

instagram_edited.png
linkedin (1)_edited.png

© 2021 Tüm Hakları Saklıdır. Saola Marketing Bir Sigma Group Markasıdır.

bottom of page