“Gerilla pazarlaması” terimini duyunca aklınıza ne geliyor? Gerilla savaşı, değil mi? Tabii ki bugün konumuz savaş değil. Ama aslında bu pazarlama tarzının adını aldığı yer burası. Savaş bağlamında, gerilla taktikleri büyük ölçüde sürpriz unsuruna bağlıdır. İşte gerilla pazarlama nasıl yapılır sorusunun cevabı da burada: Pusu, şaşırtma, baskın... Tabii yine de gerilla pazarlama, isminin akla getirdiği gibi savaşçı bir iletişim biçimi değil; kitlelerde sürpriz etkisiyle marka bilinirliğini arttıran bir pazarlama şekli. Gerilla pazarlama, sürpriz, merak veya şok uyandırmak için tasarlanır ve geleneksel olmayan yöntemler kullanarak tanıtım ve bunun sonucunda marka bilinirliği artırmayı amaçlar.
Pazarlamada gerilla teknikleri çoğunlukla sürpriz unsuru üzerinde oynar. İnsanları günlük rutinleri içinde beklenmedik bir şekilde yakalayan son derece sıra dışı kampanyalar oluşturmak amacıyla yapılır. En güzel yanlarından biri de düşük maliyetli doğasıdır. Buradaki gerçek yatırım; yaratıcı, entelektüel bir yatırımdır.
Gerilla Pazarlama Türleri
Peki ya bu bizim işimize nasıl yarar, gerilla pazarlama nasıl yapılır? Gerilla pazarlama için yüksek maliyetler harcamak zorunda değilsiniz. Özellikle daha küçük bir markanın tanıtımını yapıyorsanız, gerilla pazarlama dikkat çekicidir. Sonuçta gerilla pazarlamanın bütçe dostu doğası, yaratıcı yaklaşımlardan gelir. İnsanları kendinize çekmeniz değil; oldukları yerde yakalayarak markanızı ortama dâhil etmeniz gerekir. Bir bakıma gerilla pazarlama, hedef kitlenizin mevcut ortamını yeniden tasarlayarak çalışır. Değerlendirin ve markanızı dahil etmek için hangi segmentlerin yeniden kullanılabileceğini belirleyin.
Dış Mekan Gerilla Pazarlama:
Sokaklar, kaldırımlar, caddeler, meydanlar… Hepsi gerilla pazarlama için harika yerler. Kaldırımda herkesin önünden geçtiği bir alanı doldurabilir; insanların oturup dinlendiği banklarda yaratıcı çalışmanızla dikkat çekebilirsiniz. Bir heykelin üzerine çıkarılabilir bir şey koymak veya kaldırımlara ve sokaklara geçici sanat eserleri koymak gibi kentsel alanları kullanmak, gerilla pazarlamanın en yaygın ve başarılı örneklerindendir.
İç Mekan Gerilla Pazarlaması:
Dış mekan gerilla pazarlamasına benzer şekilde iç mekanlarda da kalabalık kitlelerin olduğu kapalı alanları kullanabilirsiniz. Mağazalar, doğrudan hedef kitlenizin bulunduğu alanlar olduğu için markanızın türüne ve sektörüne göre gerilla pazarlamanın en büyük geri dönüş sağlayacağı alanlardır. Ancak bu kapalı alanlar tamamen dört duvar arasında olmak zorunda değil. Tren istasyonları ve üniversiteler gibi kalabalık ve sınırları belirli alanlarda kolayca görünürlük elde ederek kitlenizin dikkatini çekebilirsiniz.
Etkinlik Pusu Gerilla Pazarlaması:
Konser, festival ve spor etkinlikleri gibi ortamlar, pazarlama ve reklam için güzel fırsattır. Gerilla pazarlama için de öyle elbette. Ürününüzü veya hizmetinizi fark edilir bir şekilde tanıtmak için, devam eden bir etkinliğin izleyicilerinden yararlanabilirsiniz. Markanız ve hedef kitlenizle uyuşan bir etkinlik bulursanız işte o zaman tadından yenmez.
Deneyimsel Gerilla Pazarlama:
İnsanları markanızla, ürününüzle etkileşime sokmak, en etkili pazarlama yöntemlerindendir. Yukarıdakilerin hepsi gerilla pazarlama için bir mecra; deneyimsel gerilla pazarlama da yukarıdakilerin tümüne dâhil olabilir. Kitleleri gerilla reklamınıza izleyici yapmaktan öteye geçip onları bu pazarlama faaliyetine katılımcı olarak dâhil edebilirseniz, onlarda tam anlamıyla iz bırakabilirsiniz.
Gerilla pazarlama nasıl yapılırsa yapılsın çoğu zaman dikkat çeker. Ancak etkili bir gerilla pazarlama yapıp doğru hedef kitleye ulaşmak ve insanlarda gerçekten iz bırakarak markanız için geri dönüş sağlamak istiyorsanız bu işi profesyonellere bırakmanız en iyisi. 360 derece pazarlama yapan Saola Marketing, profesyonel ekibiyle hem dijital hem de geleneksel mecralarda pazarlama ve reklam faaliyetlerini yürütürken gerilla pazarlamada da markanızı kitlelere en doğru şekilde ulaştırır.
Commentaires