top of page
Ara

Google’da ilk sayfa için SEO ve keyword teknikleri

Güncelleme tarihi: 10 Kas 2021



Web sitenizin organik trafiğini artırarak reklam giderlerinizi düşürebilir ve maliyetlerinizi aşağı çekebilirsiniz. Bunun için de en verimli yöntem SEO, yani arama motoru optimizasyonu. Anahtar kelime seçimleri, öne çıkacak keyword tercihleri gibi birçok değişkene bağlı olan SEO performansınız, Google aramalarındaki sıranızı belirler, markanızı tarayıcılarda daha görünür kılar. Peki ama nasıl? Başlayalım!

Arama hacmi yüksek anahtar kelimeleri belirleyin

Sattığınız ürün ya verdiğiniz hizmet Google’da hangi kelimelerle aranıyor? Diyelim ki yan sanayi otomobil yedek parçaları satan bir e-ticaret siteniz var, öncelikle yapmanız gereken insanların bu konuyla ilgili Google’da yaptıkları aramalarda kullandıkları kalıpları bulmak. Örneğin; ‘’Ucuz fren balatası”, “Yan sanayi otomobil parçaları” vb.

Anahtar kelimeleri bulmanızı ve bu kelimelerin aranma hacimlerini görmenizi sağlayan birçok bedava yazılımı internette kolayca bulabilirsiniz. Bunlardan biri de keywordtool.io. Google, Youtube, Bing, Amazon ve tüm diğer platformlar için ayrı ayrı keyword arayabilirsiniz. Arama hacimlerini, CPC değerlerini ve rekabeti görmek için ücretli versiyonu kullanabilirsiniz.

Google’da sıralamada yer almak istediğiniz ana keyword seçimlerini yapın

Şimdi sıra geldi markanızı üst sıralara çıkaracak ana keyword seçimine. Bu noktada işinizin ne kadar zor ve zaman alacağını seçeceğiniz anahtar kelimelerdeki aranma hacmi yani rekabet belirleyecek. Yoğun olarak kullanılan anahtar sözcüklerde rekabette yoğun olacağından bu keyword’lerde ilk sayfada yer almak daha zor olacak, fazla zaman alacak, belki de hiçbir zaman hedefiniz gerçekleşmeyecek. O nedenle seçtiğiniz kelimelerdeki rekabet oranına dikkat edin ve kısa vadede daha kestirmeden başarıya gidebileceğiniz niş kelimelere yönelin.

Örneğin; ‘’Oto Yedek Parça’’ keywordüne odaklanmak yerine olayı daha spesifikleştirerek ‘’İstanbul Ucuz Oto Yedek Parça” anahtar kelimesini ön plana çıkarabilirsiniz. (Anahtar kelimelerin arama hacimlerine bakılmamıştır ve sadece örnek olması amacıyla bilgi verilmiştir.)

Peki seçtiğiniz keyword için rekabeti nasıl görebilirsiniz? Aslında çok kolay; tarayıcınızı gizli mod özelliğiyle açın ve belirlediğiniz keyword ile ilgili arama yapın. Reklamlar hariç ilk sayfada çıkan sonuçların hepsi sizin rakipleriniz.

Hedef kitlenizin dikkatini çekecek içerikler üretmeye başlayın

Şimdi sıra geldi bulduğumuz anahtar kelimelerle hedef kitlenizin ilgisini çekecek mükemmel içerikler oluşturmaya. Belki de bu işin en zor kısmı da burası. Hem işimize yarayacak, markamızı Google’da ya da başka bir arama motorunda üst sıralara taşıyacak keyword’leri kullanacağız hem de oluşturduğumuz içeriklerin insanlar tarafından okunmasını sağlayacağız. Kabul ediyoruz, zor ama Saola da işte bu yüzden var; zor olanı kolaylaştırmak ve markanızı büyütmek. Eğer bu iş bizi aşar diyorsanız sizi şuraya alalım; yok ben kendim yaparım diyenler için yazımıza devam edelim.

Yine yan sanayi otomobil yedek parçası örneğinden devam edelim ve biraz da karşılıklı beyin fırtınası yapalım. İnternette bu yönde arama yapan bir kişinin başka ne tür aramaları olabilir, düşünelim. Yan sanayi ürün bakıyorsa bütçe bu kişi için önemli bir kriter. O nedenle bulduğu parçayı kendi monte etmek isteyebilir. O zaman biz de ona bu konuda yardım edebiliriz. Hem onun bir sorununu çözmüş oluruz hem de bu kişinin bizim sattığımız ürünle buluşmasını sağlayabiliriz. Mesela basit bir hava filtresi değişimi nasıl yapılır yazıp sayfa üzerinden ürün satışını da gerçekleştirebiliriz. Tabii her şey bu kadar kolay değil, rekabet etmeniz gereken birçok başka site var. O nedenle oluşturduğunuz içeriğin diğerlerinden çok daha iyi olması gerekiyor. Belki de tam şu anda bu iş bizi aşar diyorsunuz, olsun geç değil, sizi de hemen şöyle alabiliriz.

Başlıklarınız ilgi çekici olduğu kadar anahtar kelimelere de uygun olmalı

Yukarıda bahsettiğimiz rekabetten sıyrılmanın yollarından bir tanesi de ilgi çekici, tıklamaya yönlendirici başlıklar kullanmak. Kullandığınız başlık, insanlarda merak uyandırmalı ve onları bağlantıyı tıklamaya ikna etmeli. Tabi her şey başlıktan ibaret değil, içerik de onları sitede tutmalı, fayda sağlamalı.

Örneğin; daha az benzinle daha fazla yol gidebilmek için öneriler sunduğunuz bir içerik düşünelim. Bu yazının başlığı; ‘’Daha az benzinle daha fazla km yapmanın yolları” da olabilir, “Daha az benzinle ortalama 100 km daha fazla yol yapmanın 10 yolu” da olabilir. Hangisi daha ilgi çekici? Karar sizin.

Tüm web sitenizi ve içeriklerinizi SEO uyumlu hale getirin

SEO yani; search engine optimization konusu aslında tek bir blog yazısına sığmayacak kadar uzun ve detaylı. SEO ile ilgili her gün birçok teori ortaya atılıyor ve bu teorilerle testler yapılarak sıralamalara olan etkileri ölçülüyor. Arama motoru optimizasyonu konusunda birçok yaklaşım olmakla birlikte hangisinin %100 sonuç verdiğine dair kesin bir kanıt yok. Google arama ile ilgili algoritmasını gizli tutuyor ama denemeler sonucu sıralamalarda gerçekleşen değişiklikler bazı yorumları yapmamızı sağlıyor. Biz şimdi teorileri değil kesinliği olan SEO tekniklerinden bahsedeceğiz.

-Anahtar kelimeleri ‘’Header’’ bölümünde kullanın

Web sitenizde yer alan bütün içerikleri büyük bir ana başlık ve altında devam eden alt başşıklar (Header) olarak düzenleyin. Ve bu başlıklarda belirlediğiniz anahtar kelimeleri kullanarak Google algoritmasını yapılan aramanın yazınızla eşleştiğine ikna edin.

-Linklerde anahtar kelimeleri kullanmaya çalışın

Google kullandığınız linklerdeki uzantılara bakarak sayfanızın ne ile ilgili olduğunu karar verebilir ve bu durum SEO performansınızı etkiler.

-Kullandığınız görsellere keyword’lerini gömün ve başlıklarında anahtar kelimeleri geçirin

Google görsel aramaları SEO için önemli bir veri. O nedenle içerikte bulunan görsellerin isimlerini belirlediğiniz anahtar kelimelerle kurgulayın ve alt metinlerde bu kelimeleri geçirin. Örneğin; İstanbul yedek parça araması yapan bir kişi görsellere tıkladığında sizin görselinize rastlayabilir ve buradan içeriğe yönlenebilir. İnsanların çoğu, görsellerin SEO çalışmasına önem vermediği için bu alanda rekabet daha azdır, bu da sıralama için fırsat yaratır.

-İçeriklerin içerisine linkler yerleştirin

İçeriklerinizi oluştururken site içi başka içeriklere yönlendirmeler yapabilirsiniz. Bu sayede kullanıcıların sitenizde geçirdikleri süre artacak ve Google içeriklerinizi faydalı olarak belirleyecek, sıralamada sizi yukarı çıkaracak.

-Backlinking yapın

Başka sitelerde içeriklerinizin yer almasını sağlayarak Google’ı daha kolay ikna edebilirsiniz. O nedenle backlinking, SEO performansı için çok önemli. İşinizin bir kısmını web site sahiplerine ulaşmaya ayırmalısınız ve onları linklerinizi paylaşmaya ikna etmeniz gerekmekte.

Ya da hepsini boşverin Saola ile iletişime geçin

Baştan aşağı tüm içeriklerinizi, web sitenizi SEO uyumlu hale getirelim, kısa sürede, etkin bir planla, markanızı Google’da ilk sayfalara taşıyalım, sitenizin organik trafiğini artıralım. Organik trafiğin yetmediği noktalarda efektif bir reklam stratejisiyle hedefi tam 12’den vuralım. Eğer dijital pazarlama ve SEO konusunda uzman desteğine ihtiyacınız varsa bize ulaşın, yapalım!

5 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Logo-saola-8.png
35d9ec_093b7c9e38bd4977a017d9491ba321f3_mv2.webp

Ofis

Atatürk Mahallesi Ataşehir Bulvarı Ertuğrul Gazi Sokak Metropol İstanbul A Blok No: 2E Kat: L1 F: 9 Ataşehir / İstanbul

İletişim

info@saolamarketing.com
 

+90 850 8990011

Takipte Kalın

instagram_edited.png
linkedin (1)_edited.png

© 2021 Tüm Hakları Saklıdır. Saola Marketing Bir Sigma Group Markasıdır.

bottom of page