top of page
Ara

Kişisel Veriler İle Ödeme Yapabildiğiniz Otomat

Güncelleme tarihi: 10 Kas 2021



Kişisel veriler, günümüzdeki teknolojik gelişmelerle birlikte pazarlama alanında ticari olarak değer kazanmasına yol açmaktadır. Birçok ürünün pazarlaması bu teknolojik gelişmeler sayesinde alınan bilgilerle yapılmaktadır. Kişisel veriler, adınız, soyadınız, doğum yeriniz, doğum tarihiniz, fotoğraflarınız, inancınız, ırkınız gibi kişisel bilgilerinizin tamamı markalara üretme aşamasında fayda sağlamaktadır. Yani sizlerin davranış ya da kullanım alışkanlıklarınız belirlenerek size özel ya da uygun hizmet ya da ürün pazarlaması yapılmaktadır. Kişi, kurum ya da kuruluşlarla yaptığınız gizlilik sözleşmeleri, bu bilgilerin paylaşılmasını hukuki açıdan önlemektedir. Peki dijital dünyada kişisel verilerimizin para birimine dönüşmesi mümkün müdür?

Uzmanlara göre verinin artık yeni para birimi olduğu teorik bir hal alırken, İspanyol teknoloji firması Shackleton, bu teoriyi pratiğe dökerek yeni bir proje ortaya sundu. Almak istediğiniz ürünün ücretini verilerle ödediğiniz dünyanın ilk kişisel veri ile ürün satan otomat makinesi Data Pro Quo’yu icat etti. Firma projeyi canlandırmak için otomat makinelerinin devi Evoca Group ve yazılımı için Accenture Interactive’in inovasyon ekibi Kenai Work ile ortak çalıştı. Hedef kitlesi B2B ortamları olan bu proje, firmaların talebe göre ürün çıkarmasına kolay bir zemin hazırlıyor.

Herhangi bir otomat makinesi seçilen ürüne nasıl para veya jeton almadan çalışmıyorsa, Data Pro Quo’da bilgi almadan çalışmıyor. Makineyi kullanmak isteyen kişiler ürünü seçtikten sonra ücret ödemek yerine basit soruları yanıtlıyor. Böylece ileride veriye dönüştürülebilecek olan bilgiler toplanıyor. Şu an için Data Pro Quo, e-posta adresini yazanlara smoothie, iş ile ilgili hazırlanmış soruyu yanıtlayana atıştırmalık ve kişisel bilgiler içeren anketi dolduranlara ise birer adet Airpods veriyor. Ürünü almak için para yuvası veya ödeme terminali yerine kullanıcı deneyimi sunan arayüz ile karşılaşıyorsunuz.

Paylaşılan verilerin korunması ve firmanın bu verileri insanlardan bilinçli olarak alması Data Pro Quo’nun avantajlarından. Firma henüz yanlış veya doğru verinin nasıl ayırt edilebileceğine dair bir açıklama yapmasa bile önümüzdeki günlerde projenin büyüyüp gelişmesi ile yeni sonuçlar elde edebiliriz.

2 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Logo-saola-8.png
35d9ec_093b7c9e38bd4977a017d9491ba321f3_mv2.webp

Ofis

Atatürk Mahallesi Ataşehir Bulvarı Ertuğrul Gazi Sokak Metropol İstanbul A Blok No: 2E Kat: L1 F: 9 Ataşehir / İstanbul

İletişim

info@saolamarketing.com
 

+90 850 8990011

Takipte Kalın

instagram_edited.png
linkedin (1)_edited.png

© 2021 Tüm Hakları Saklıdır. Saola Marketing Bir Sigma Group Markasıdır.

bottom of page