top of page
Ara

Marka Farkındalığı Yaratmanın Yolları



Bazı yazılara başlarken kafanın ciflenmiş gibi temiz olması gerekiyor. Ben de selpak ile bilgisayarımın tozunu aldım, atıştırmak için yanıma bir parça halley ve kola alarak bu yazıyı yazmaya başladım. Nelerden bahsettiğimi hemen anladınız, değil mi? İşte bugünkü konumuz tam da bu: Marka farkındalığı.


Marka farkındalığı, tanınırlıktan biraz farklıdır. Müşterileriniz yalnızca markanızın adını değil; aynı zamanda markanızın yarattığı genel hissi, hatırlattığı deneyimi ve ürününüzle ilgili ayrıntıları da hatırlıyorsa o zaman marka farkındalığınız oluşmuş demektir. Markanızın gelebileceği en yüksek seviye; insanların markanızı logosuyla, rengiyle, yazı fontuyla, hatta bazen de doğrudan ürünün kendisiyle özdeşleştirmesidir. Bakınız burası çokomelli. İşletmeniz marka farkındalığına sahip olduğunda pazarlama ve reklam kampanyaları tüketicide hisler ve duygular uyandırır ve böylece kampanyalarınız hedef kitleler için daha fazla anlam ifade eder.


Ürünlerinizin ve hizmetlerinizin kalitesi istediğiniz kadar yüksek olsun, reklama isterseniz kamyonlarca para harcayın, sosyal medyada yüzlerce paylaşım yapın; markanız insanların algısında bir yere oturmuyorsa işletmeniz fazla seviye atlayamaz. Unutmayın ki tüketicilerin güvendiği yönünüz neyse, markanızı rakiplerinin önüne koyan odur. Markanızı şehirdeki her reklam panosuna yerleştirseniz de bu maliyetli kampanya çoğu zaman aynı ölçüde karşılık getirmez. Marka farkındalığı yaratmanın yolları her zaman fazla reklam vermekten geçmiyor. Tüketicilerin markayı gördükleri süreyi artırınca marka farkındalığı doğru orantılı olarak artmıyor.


Marka farkındalığı yaratma stratejileri


  • Mevcut kullanıcılara, arkadaşlarını davet etmeleri için teşvik bonusu vermek markanızı büyütmenin en etkili yollarındandır.


  • Önemli konuklar ile özgün ve etkileyici içerikler yaratmak, markanızı web’de tanıtarak geniş kitlelere ulaştırmaya yardımcı olan etkili bir yöntemdir.


  • İnfografikler, ilginç pazarlama verilerini ve istatistiklerini göstermenin parlak ve renkli bir yoludur. Bu içerikler genellikle her yerde paylaşılır ve bu da onları marka oluşturmada etkili bir araç haline getirir.


  • Birçok çevrimiçi ürünün ücretsiz sürümünde markanın logosu içeriklerde gömülü olarak yer alır. Kullanıcılara markanızın logosunu kaldırmak için ücretli sürüme yükseltme teklifi sunarak doğrudan para kazanabilirsiniz. Ücretsiz sürüme devam ederlerse markanızın logosunu taşıyarak insanlara duyurmayı sağlarlar. Tam bir “kazan-kazan” durumu.


  • Marka farkındalığı yaratmanın yollarından biri de yerel ortaklıklar yapmaktır. Seminerler, festivaller, kongreler, fuarlar gibi etkinliklere katılarak yerel ortaklıklar için bağlantı kurabilirsiniz.


  • Şehrin sokaklarında dolaşan hareketli bir reklam tabelası olarak araba giydirmeleri her zaman işe yarar!


  • Marka logonuzu çeşitli ürünlere bastırarak ücretsiz eşantiyon olarak dağıtmak markanızın ismini insanlara yaymakta daima etkili bir metottur.


  • İnsanların bir fotoğraf veya video gönderdiği bir sosyal medya yarışması düzenlerseniz, yarışmacılar daha fazla oy almak için bağlantıyı arkadaşlarınızla ve ailenizle paylaşır ve bu da marka farkındalığınızı artırır.


  • İşletmeniz sosyal medya ağlarından belirli birine daha uygunsa, enerjinizin çoğunu oraya kanalize etmek daha iyidir. Kitlenizin nerede vakit geçirdiğini iyi analiz edin ve bu ağlara odaklanın.


  • LinkedIn yayıncılığı yaparak dikkat çekici gönderiler oluşturabilirsiniz. Gönderileriniz yeterince dikkat çekerse, birçok kullanıcının LinkedIn ana sayfasına girebilirsiniz.


  • Unutulmaz bir marka olmak istiyorsanız, hikaye anlatımının gücünü kullanın. İnsanlarla derinden bağ kuran, duygu yüklü, etkileyici hikayeler oluşturabilirseniz, adınız uzun süre unutulmaz.


  • Marka farkındalığını artırmanın kesin yollarından biri de markanıza eğlenceli ve benzersiz bir marka kimliği oturtmaktır. Biraz komedi veya kişilik katmanın uygun olduğu bir endüstrideyseniz, biraz samimiyet kurmak, markanızı son derece unutulmaz kılabilir.


  • Podcast trendini kaçırmayın. Sektörden uzmanlarla röportaj yaptığınız podcast'ler hazırlamak, marka farkındalığınızı artırırken aynı zamanda alanınızdaki diğer kişilerle ilişkiler geliştirmenizi sağlar.


  • Markanızın Google'da görünmesini sağlamak için PPC (pay-per-click) akıllı bir çözümdür. Kullanıcılar PPC reklamınızı tıklamasalar bile, arama sonuçlarının en üstünde adınızı görmek iyi bir izlenim yaratır ve marka farkındalığını artırır.


  • Yeniden pazarlama kampanyaları ile, sitenizi ziyaret eden ancak dönüşüm göstermeden ayrılan kullanıcılara reklam gösterebilirsiniz. Böylece markanızı -en sevdikleri siteler, çevrimiçi alışveriş vb.- her yerde görebilirler. Bu da markanızın gerçekte olduğundan çok daha büyük olduğu izlenimini verir.


  • Organik sosyal pazarlama ile vakit kaybetmektense ücretli reklamcılığa yönelerek nispeten ucuz Facebook ve Twitter reklamları ile markanızın sosyal medyada görülmesini ve kullanıcıların gözünde aşinalık yaratmasını sağlayabilirsiniz.


  • Herkes için uygun bir strateji olmasa da markanızın fark edilmesini sağlamanın bir yolu da tartışmalı söylemler ile dikkat çekmektir. Gündemdeki bir konuyla ilgili aykırı bir tavır alırsanız, oldukça fazla dikkat çekebilirsiniz.


  • Popüler arkadaşlar edinmek de marka farkındalığınızı artırmanın başka bir kolay yoludur. Sektörünüze hitap eden influencer’ları bulup onun ağından yararlanarak markanızı tanıtabilirsiniz.


  • Marka farkındalığını artırmanın en iyi yolu, markanızın pazarlamasını, 360 derece pazarlama yapan Saola Marketing’in deneyimine emanet etmek. Saola Marketing’in uzman ekibinin liderliği, pazarlama rehberliği ve kampanya bilgisiyle marka farkındalığınızı artırarak hedef kitlenizin bilinç altında iz bırakan kampanyalara imza atabilirsiniz.

33 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Logo-saola-8.png
35d9ec_093b7c9e38bd4977a017d9491ba321f3_mv2.webp

Ofis

Atatürk Mahallesi Ataşehir Bulvarı Ertuğrul Gazi Sokak Metropol İstanbul A Blok No: 2E Kat: L1 F: 9 Ataşehir / İstanbul

İletişim

info@saolamarketing.com
 

+90 850 8990011

Takipte Kalın

instagram_edited.png
linkedin (1)_edited.png

© 2021 Tüm Hakları Saklıdır. Saola Marketing Bir Sigma Group Markasıdır.

bottom of page