top of page
Ara

Pazara giriş stratejisi nasıl olmalıdır?



Her pazarın, hedef kitlenin ve ürünün önceden hesaba katılması gereken kendine özgü değişkenleri ve zorlukları vardır. Sonuç, pazar dominasyonundan hayal kırıklığına kadar değişen sonuçlar getirebilir. En başarılı ürünlerin sırrı, güçlü bir pazara giriş stratejisi veya benzer bir eylem planında yatar. Ürünü piyasaya sürerken her senaryoyu ve olası her pazara giriş zorluğunu iyi hesaplamalısınız. Her pazara giriş stratejisi farklıdır ancak hepsinin ortak birkaç noktası vardır.

İşe en başta bir hedef kitle belirlemekle, bir pazarlama planı taslağı oluşturmakla ve bir satış stratejisi oluşturmakla başlanmalıdır. Her strateji işletmeden işletmeye ve hatta üründen ürüne değişiklik gösterecektir. Ancak genel olarak konuşursak, işletmeniz için bir pazara giriş planı şablonu oluşturuyorsanız dikkat etmeniz gereken hususlar genel hatlarıyla birkaç başlıkta derlenebilir.

Hedef pazarınızı tanımlayın

Pazar stratejisine başlarken atmanız gereken ilk ve en kritik adımlardan biri, hedef pazarınızı veya hedef kitlenizi tanımlamaktır. Bu kararı alırken doğrudan rakiplerinize bakarak benzer ürünleri kime pazarladıklarını analiz edebilirsiniz. Pazar tanımınız, yeni ürün için herhangi bir kâr veya gelir hedefini karşılayabilecek kadar geniş olmalıdır. Ancak diğer taraftan, pazar tanımınızın da o kitleye etkili bir şekilde yaklaşabilmeniz ve onlara hitap edebilmeniz için yeterince spesifik olması gerekir.

Müşterilerinizi tanımlayın

İlk bakışta pazarı tanımlamak ve müşterilerinizi belirlemek aynı adım gibi görünüyor olabilir. Ancak potansiyel bir müşteriyi belirlemek biraz farklıdır. Pazara giriş stratejinizin bu kısmı, tamamen pazardaki hedef kitlenizdeki kişilerin aklında yer etmekle ilgilidir. İşin bu kısmı, potansiyel müşterilerin demografisine, konumlarına, ilgi alanlarına, satın alma alışkanlıklarına ve daha fazlasına baktığınız kısımdır. Bunu yapmanın en iyi yollarından biri, biraz pazar araştırması yapmak ve daha sonra markanızı ve ürün mesajlarınızı oluşturmanıza yardımcı olacak bir müşteri profili oluşturmaktır. Bu aşamayı, lansmanı sürdürmek için yeterli mevcut müşteriniz olup olmadığını veya yeni grupları hedeflemeniz gerekip gerekmediğini değerlendirmek için de kullanmanızda fayda var.

Bir dağıtım modeli geliştirin

Dağıtım için iş modelinizi geliştirmek, temel hedef kitleniz olarak tanımladığınız müşterilere nasıl ve nerede ulaşmayı planladığınızı tanımlamakla ilgilidir. İşletmenizin ne yaptığına bağlı olarak, muhtemelen iki dağıtım modelinden birini seçeceksiniz: dolaylı dağıtım modeli veya doğrudan dağıtım modeli.

Dolaylı dağıtım modelleri, ürününüzü son kullanıcınıza ulaştırmak için Hepsiburada, Trendyol, N11 gibi üçüncü taraf satıcılara, distribütörlere, küçük ve orta ölçekli işletmelere (KOBİ'ler) ve büyük perakendecilere dayanır. Bu model, ürün oluşturmayı veya üretmeyi seven ancak kendi ürünlerini geniş ölçekte satmak için gerekli fiziksel mağazalara veya çevrimiçi altyapıya sahip olmayan ekipler için idealdir.

Buna karşılık, bir doğrudan dağıtım kanalı, bir ekibin mallarını veya hizmetlerini kullanacak kişilere doğrudan satış yapmasına olanak tanır. Bu model, halihazırda kendi dağıtım ağlarına, mağazalarına veya satış gerçekleştirebilecek dijital satış noktalarına sahip şirketler için uygundur. Bu modellerin her ikisi için paydaşları, verileri ve iletişimi yönetmek, doğrudan pazaryerine giriş stratejisi şablonunuza oluşturduğunuz bir şey olabilir. Fakat daha sonra bu konuda daha fazlasını yapabilirsiniz.

Ürün mesajınızı oluşturun

Ürün mesajını oluşturma adımı, müşterilerinize ürünün tam olarak ne olduğunu ve ne yaptığını nasıl iletmeyi planladığınıza odaklanır. Daha da önemlisi, müşterilerinize ürününüzü nerede bulacaklarını ve onu nasıl satın alacaklarını doğru anlatabilmelisiniz.

Ürün mesajınızın, ürününüzün belirli bir müşteri ihtiyacını veya pazardaki belirli bir boşluğu nasıl ele aldığını anlatması gerekir. Bu genellikle müşterilerinize, ürününüz için harcamak zorunda oldukları para miktarından daha değerli olan bir faydayı nasıl deneyimleyeceklerini göstermekle ilgilidir. Ürününüzü piyasaya sürmeden ve mesaj göndermeden önce, bir dizi AB testi veya kullanıcı testi yapmak ve ürün lansmanı pazara giriş stratejisi şablonunuzdaki sonuçları izlemek isteyebilirsiniz.

Bir fiyat noktası seçin

Son olarak, pazara giriş stratejiniz, yeni ürününüz veya hizmetiniz için talep etmeyi planladığınız fiyatlara ilişkin belirli ayrıntıları içermelidir. Katmanlı bir fiyatlandırma stratejisini veya daha basit bir yaklaşımı tercih edebilirsiniz - ancak her iki durumda da, pazara giriş planınız nasıl bir ücretlendirme planladığınızı belirtmeli ve geliştirme ve satışıyla ilgili operasyonları nasıl sürdüreceğini göstermelidir. Seçtiğiniz fiyatın, yalnızca ürününüzü maliyetlerine dayanmaması gerektiğini unutmayın. Bunun yerine, araştırmanızı yapın ve geliştirdiğiniz değer teklifi ve ürünün pazardaki konumu ile uyuşacak bir fiyat noktası bulun.

Ajansların Uzmanlığına Güvenin

Yeni bir markanızı veya ürününüzü pazarlarken işinizi en çok kolaylaştıracak adım elbette işinin ehli bir pazarlama ajansına güvenmektir. Saola Marketing gibi pazarlama ajansları, markalama, kimlik oluşturma, pazara giriş stratejisi geliştirme, markayı büyütme konularında ihtiyaç duyduğunuz tüm adımları tamamlar ve büyüme yolculuğunuzda size rehberlik eder.

15 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Logo-saola-8.png
35d9ec_093b7c9e38bd4977a017d9491ba321f3_mv2.webp

Ofis

Atatürk Mahallesi Ataşehir Bulvarı Ertuğrul Gazi Sokak Metropol İstanbul A Blok No: 2E Kat: L1 F: 9 Ataşehir / İstanbul

İletişim

info@saolamarketing.com
 

+90 850 8990011

Takipte Kalın

instagram_edited.png
linkedin (1)_edited.png

© 2021 Tüm Hakları Saklıdır. Saola Marketing Bir Sigma Group Markasıdır.

bottom of page