top of page
Ara

QR Kod İşletmeler ve Kullanıcılar İçin Ne Kadar Önemli?

Güncelleme tarihi: 10 Kas 2021



Global pandemi sürecinde dijital temassız ödeme hayatımızın önemli bir parçası haline geldi. Bununla birlikte işletmeler, yalnızca bilgi analizi sağlamakla kalmayıp aynı zamanda marka farkındalığını artırmak için bu yenilikçi yolu tercih ediyor. Ödemeler dışında restoranların menüleri, toplu taşıma veya bilet işlemleri için birçok seçenekte QR kod sistemi kolaylık sağlıyor. Peki akıllı telefonlar sayesinde bilgi ve içeriği kolayca önünüze getiren QR kod, işletmeler için neden tercih edilmelidir?

1994 yılında Japon Denso Wave firması tarafından patenti alınan ve ilk kez otomotiv endüstrisi için kullanılan QR kod, çabuk tepki anlamına gelen iki boyutlu barkodlardır. Müşteri için okuyucu, işletme için oluşturucu olarak iki koddan oluşan bu sistem data içeren görseli çözümleyerek, bizi görsele ulaştırıyor. Dataya erişmek için internet, akıllı telefon ve barkod okuyucu telefon uygulamasına ihtiyaç duyulmaktadır.

We are Social Digital 2021 raporuna göre, dünya genelinde internet kullanıcılarının %43’ü QR kod kullanıyor.

QR Kod Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Her firmanın her koşulda QR kod kullanması doğru değildir. QR kod, link, SMS ve e-posta pazarlama alanında doğru hedef kitleye göre kullanılmalıdır. Bununla birlikte işletmeler, yalnızca bilgi taramanızı sağlamakla kalmayıp aynı zamanda marka farkındalığını artırmak için bu yenilikçi yolu tercih etmektedir. Ayrıca hedef kitlenizi yakından tanımak istiyorsanız spesifik bilgilere ulaşmak amaçlı QR kod analizlerini satın alabilirsiniz.

QR kodu hazırlayan kişiler, yönlendirilen sayfalara exploit ya da virüs yerleştirmiş olabilirler. Özellikle dolandırıcılar tarafından Statik QR’ın taklit edilmesi daha kolay olduğu için sahte kodların sahaya gerçekmiş gibi sürülmesi mümkün olabiliyor. Oluşturulan bu sahte QR kodlar içerisine kodu okutan kullanıcının cihazına virüs indirilmesine neden olabilecek linkler yerleştirilerek kodu okutan kişinin bilgileri ele geçiriliyor. Bunun için kodu okutmadan önce mutlaka cihazınızda bir antivirüs programı bulundurmanız gerekiyor. Ayrıca birçok QR kod sizin rehberinize, konum bilginize ve sosyal ağlarda çeşitli bilgilerinize erişebildiği için okutmadan önce kaynağın güvenilir olup olmadığını düşünmelisiniz.

Pazarlama kampanyalarını QR kodla yürüten firmalar, müşterilerine en pratik yoldan ulaşıp, topluluk etkileşimini artırmayı amaçlar. İşletmelerin sosyal medya hesaplarına, web sitesi link yönlendirmelerine, sesli aramalara, SMS’lere, kartvizitlere, indirim kodlarına, adres bilgilerine, anket doldurmalarına ve birçok işleme olanak vermektedir. QR kodunuzu yerleştireceğiniz yeri önceden belirlemeli ve ona göre tasarım yapmalısınız. Kodun bulunduğu yerin hareket etmesi, sabit olmaması, karşıdan güneş görmesi müşteriler için problem çıkarabilir. Her yerde kullanmak yerine alanına göre kullanmak kampanyalarınızda sizi başarıya götürecektir. Link verirken ise url ne kadar uzun olursa QR kodunuz o kadar karışık desenlere sahip olacak ve okunması zorlaşacaktır. QR kodla analiz edilen bilgiler uzun süre kullanılabilmektedir. Doğal olarak, promosyon kampanyalarınızın başarılı olmasını sağlamak için yer, zaman ve sıklık gibi uygun ölçümleri ayarlamanız gerekir.

Birçok ülkede, finanstan sağlığa farklı sektörleri ulaşılabilir hale getiren QR kodlar, belki de gelecekte markalar ve kurumlar dışında kişisel kartlarda, nüfus cüzdanlarında tercih edilecektir.

4 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Logo-saola-8.png
35d9ec_093b7c9e38bd4977a017d9491ba321f3_mv2.webp

Ofis

Atatürk Mahallesi Ataşehir Bulvarı Ertuğrul Gazi Sokak Metropol İstanbul A Blok No: 2E Kat: L1 F: 9 Ataşehir / İstanbul

İletişim

info@saolamarketing.com
 

+90 850 8990011

Takipte Kalın

instagram_edited.png
linkedin (1)_edited.png

© 2021 Tüm Hakları Saklıdır. Saola Marketing Bir Sigma Group Markasıdır.

bottom of page