top of page
Ara

Sosyal Medya Pazarlamasında Karşılaşılan Zorluklar


İsimsiz marka var mıdır? Peki ya logosuz marka? İşte bugün artık sosyal medya pazarlaması da markalar için aynı bu düzeyde bir olmazsa olmaz. Sosyal medya pazarlamasında ister uzman ister acemi olun; bu işin içine girmiş herkes bunun kolay olmadığını bilir. Her gün yeni teknolojiler ve trendler geldikçe sosyal medya pazarlamasında karşılaşılan zorluklar da artıyor. Öyle iki cümle yazayım, bi foto koyayım, paylaşım geçeyim demekle sosyal medyada başarı gelmiyor. Strateji oluşturma, yatırım getirisi ölçümü, zaman ve bütçe planlaması, ayrı ayrı zorlukları olan adımlar.


Sosyal medya pazarlaması dışarıdan çok kolay da gelebilir, çok zor da gelebilir. Ama öncelikle bu işin zorluklarını doğru kavramalısınız ve nasıl başa çıkabileceğinizi baştan hesaplamalısınız. Böylece güzel bir strateji hazırlayıp doğru araçları kullanabilirsiniz ve yaklaşımınızı buna göre ayarlayabilirsiniz. Sonuçta yalnızca sosyal medyanın değil, her tür pazarlamanın kendi zorlukları var. Tabii sosyal medya pazarlaması da bir istisna değil. Peki bu işin altından nasıl kalkarız diyorsanız, sosyal medya pazarlamasında karşılaşılan zorlukları listeledik.


Pazarlama Hedeflerini Belirlemek

İşletmenin hedefleriyle uyumlu sosyal medya pazarlama stratejileri oluşturmak kolay değil. Marka bilinirliğini artırmak pazarlamada en önemli hedef olmasına rağmen hangi KPI’ların önemli olduğunu belirlemek zor zanaat. Hedeflerinizi iyi tanımlamazsanız pazarlama performansınızı ölçmekte zorlanırsınız. Bu da gelecekteki kampanyalarınızın bütçesini olumsuz etkileyebilir. İşe büyük resmi hedefleyerek başlayın. İşletmenizin neden sosyal medyada olduğunu analiz edin. Bu analiz, sosyal medya pazarlamacılığı ile ulaşmayı umduğunuz hedefleri belirlemenize yardımcı olacaktır. Daha sonra sosyal medya pazarlama hedeflerinizi planlamaya başlayabilirsiniz.


Doğru Platformu Belirlemek

Hedef kitlelerinizin aktif olduğu platformları belirlemek için hedef pazarları yeterince kapsamlı bir şekilde araştırıyor musunuz? Özellikle düzenli olarak ücretli reklamlar kullanıyorsanız, yanlış platformlara yatırım yapmak bütçenizi tüketebilir. En önemli adımlardan biri, kitlenizi tanımak için zaman ayırmak. Cinsiyetleri, yaşları ve konumları hakkında bilgi edinmek için kitle demografinizi inceleyin. Ve onlarla bir araya gelmek için aktif oldukları platformları kullanın. Birçok şey işinizin doğasına da bağlıdır. Doğrudan tüketiciye hitap eden markaların tüketicilerin dikkatini çekebilmek için özellikle Facebook ve Instagram gibi görsel platformlarda aktif olması gerekiyor.


Hedef Kitleyi Anlamak

Çoğu zaman, pazarlamacılar önce içeriği oluşturur ve hedef kitleyi daha sonra belirler. Hedeflenmemiş olsa bile kaliteli içeriğin bir şekilde ilgi çekeceğine inanırlar. Kaliteli içerik etkileşim sağlasa da, hedef kitlenizin ihtiyaçlarına göre uyarlanmadıysa potansiyel müşteri yaratmayabilir. Yönsüz pazarlama, istenen getirileri nadiren sağlar. Ama esasında markanızın güvenilirliğine zarar verebilir. İnsanları alakasız içerikle bombalarsanız, markanızdan uzaklaşma veya engellenme riskiyle karşı karşıya kalırsınız. Bu yüzden öncelikle mevcut müşteri tabanınızı, reklam analizlerinizi ve e-posta abone listenizi inceleyin. Markanızla alakalı mümkün olduğu kadar çok veri toplayın. Ve en önemlisi, topladığınız verilerden kurgusal bir müşteri profil oluşturarak verileri kişiselleştirin.


Organik Erişimin Azalması

Sosyal medyada ücretli reklamların maliyeti artıyor. Bu sırada önde gelen sosyal platformlarda organik erişim düşüyor. Organik etkileşimlerden faydalanmak için platformların sizin için çalışmasını sağlayın. Algoritmaları iyi bilmelisiniz. Instagram ana platformunuzsa, Instagram story’lerinden yararlanın. Canlı yayınlar da organik erişimlerinizi artırmanıza yardımcı olacak yollardan biri olabilir. Röportajlar, podcast'ler ve etkileşimli soru-cevap oturumları düzenlemek için influencer’larla işbirliği yapabilirsiniz. Bilginizi sergilemek ve müşterilerin sorunlarını gidermek için bugünlerde revaçta olan video içeriklerini de kullanabilirsiniz.


Reklam Maliyetinin Artırması

Bütçesine güvenen markalar, sosyal medyadaki ücretli reklamlar aracılığıyla etkileşim satın almayı tercih edebilir. Ancak artan reklam maliyetleri bunu zorlaştırıyor ve rekabet giderek sertleşiyor. Yatırımınızın geri dönüşünü almak ve ücretli reklamlardan kâr elde etmek giderek zorlaşıyor. Facebook'un mobil kullanıcılar arasında geniş bir kullanıcı tabanına sahip olması nedeniyle mobil yerleşimi tercih etmenizi öneririz. Ücretli reklamlardan elde edilen getiriler ölçülebilir. Bu nedenle, reklam kampanyanıza başlamadan önce reklam hedeflerinizin yerinde olduğundan emin olun. Bu şekilde, kampanyanızın hedeflerine ulaşıp ulaşmadığını öğrenebilirsiniz. Takipçiniz olmayan potansiyel müşterilere ulaşmak için gelişmiş hedeflemeyi kullanın. Reklamınızla mümkün olduğunca çok hedef kitleyi kapsayın.


Sosyal Medyada Profesyonelleşmek

Sosyal medya kulaktan kulağa yayılarak hayatımızda yer etti. Doğal olarak işletmeler de buraya amatör bir pazarlama mecrası olarak yaklaştılar. Fakat sosyal medya bugün artık hayatımızın ve pazarlamacılığın merkezinde. Artık amatör ruhla, gönüllü bir sosyal medya yönetimiyle işletmenizi büyütemezsiniz. İşletmenizi üst seviyeye taşımak için sosyal medyaya profesyonel olarak yaklaşmalısınız. Sosyal medya pazarlamasında profesyonelleşmek için atmanız gereken en önemli adım da dijital pazarlamada deneyim sahibi ajanslardan Saola Marketing’in uzmanlığından faydalanmak. 360 derece pazarlama yapan Saola Marketing, dijital mecralara hakim pazarlama anlayışıyla işletmenizin sosyal medyadaki varlığına güç katar ve markanızı hedef kitlelere ulaştırır.

60 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Logo-saola-8.png
35d9ec_093b7c9e38bd4977a017d9491ba321f3_mv2.webp

Ofis

Atatürk Mahallesi Ataşehir Bulvarı Ertuğrul Gazi Sokak Metropol İstanbul A Blok No: 2E Kat: L1 F: 9 Ataşehir / İstanbul

İletişim

info@saolamarketing.com
 

+90 850 8990011

Takipte Kalın

instagram_edited.png
linkedin (1)_edited.png

© 2021 Tüm Hakları Saklıdır. Saola Marketing Bir Sigma Group Markasıdır.

bottom of page