top of page
Ara

Ticaret Bakanlığı Influencer Reklam Kılavuzu Yayınladı

Güncelleme tarihi: 10 Kas 2021



Günümüz reklamcılığında giderek önemini artıran influencer reklam için uzun süredir beklenen düzenleme sonunda geldi. Ticaret Bakanlığı, sosyal medya paylaşımlarındaki gizli reklamlar için 13 maddelik bir kılavuz yayınladı. “Sosyal Medya Etkileyicileri Tarafından Yapılan Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Hakkında Kılavuz” ismiyle yayınlanan kılavuz, sosyal medyadaki içerik reklamcılığını her yönüyle düzenliyor. 

Ticaret Bakanlığı tarafından “sosyal medya etkileyicileri tarafından yapılan tüketiciye yönelik her türlü ticari reklam ile ticari uygulamayı kapsar” ifadesiyle yayınlanan influencer reklam kılavuz kapsamında sosyal medya reklamcılığının her aşamasındaki sosyal medya etkileyicileri (influencerlar), reklam verenler, reklam ajansları, mecra kuruluşları ve reklamcılık ile ilgili tüm kişi, kurum ve kuruluşlar yer alıyor. 

Tüketici Koruma Kanunu’na dayanılarak hazırlanan sosyal medya reklam kılavuzu, yanıltıcı reklamları ve haksız ticari uygulamaları engellemeyi amaçlıyor. Sosyal medya fenomenlerinin tüm ürün ve marka paylaşımlarını düzenleyen kılavuza göre artık fenomenler denemedikleri ürünleri denemişler gibi anlatamayacaklar. Maddi kazanç elde ettikleri; indirimli veya ücretsiz ürün ya da hizmet aldıkları durumlarda da bunu özellikle belirtmek zorundalar. Bundan böyle hediye olarak gönderilen ürünler, satın almış sıradan bir tüketici gibi anlatılamayacak.

Ticaret Bakanlığı’nın web sitesindeki bu yazıdan detaylı olarak inceleyebileceğiniz kılavuzda “sosyal medya etkileyicisinin yükümlülüğü” adlı maddenin alt maddeleri ise şu şekilde:

  1. Henüz deneyiminin bulunmadığı bir mal veya hizmete ilişkin, tüketiciler nezdinde o mal veya hizmeti onaylayacak ya da deneyimlediği algısı yaratacak şekilde ticari reklam amacıyla paylaşımda bulunamaz.

  2. İlgili mevzuatına aykırı olacak şekilde bir mal veya hizmete ilişkin sağlık beyanında bulunamaz.

  3. Bir mal veya hizmete ilişkin nesnel, ölçülebilir, sayısal verilere dayanmayan ve ispatı mümkün olmayan bilimsel araştırma ve test sonuçları hakkında iddialarda bulunamaz.

  4. Doktor, diş hekimi, veteriner hekim ve eczacılar ile sağlık kuruluşları tarafından sunulan mal veya hizmetlere yönlendirmede bulunamaz, bu mal veya hizmetlerin tanıtımını yapamaz.

  5. Kendisine reklam veren tarafından hediye edilmiş bir mal veya hizmeti kendisinin satın aldığı izlenimi oluşturamaz.

  6. Bir mal veya hizmetin ticari reklamına ilişkin herhangi bir reklam verenden maddi kazanç ve/veya ücretsiz ya da indirimli mal veya hizmet gibi faydalar sağladığı süre boyunca kendisinin sadece bir tüketici olduğu izlenimi oluşturamaz.

  7. Herhangi bir malın ticari reklamında, efekt veya filtreleme uygulamalarını kullanması durumunda görüntünün filtrelendiğini açıkça belirtir.

  8. Sosyal medya aracılığıyla bir mal ve/veya hizmet hakkında iletişim kurmak için sistematik olarak sahte veya var olmayan kimlikleri toplu olarak oluşturamaz ve/veya kullanamaz.

2 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Logo-saola-8.png
35d9ec_093b7c9e38bd4977a017d9491ba321f3_mv2.webp

Ofis

Atatürk Mahallesi Ataşehir Bulvarı Ertuğrul Gazi Sokak Metropol İstanbul A Blok No: 2E Kat: L1 F: 9 Ataşehir / İstanbul

İletişim

info@saolamarketing.com
 

+90 850 8990011

Takipte Kalın

instagram_edited.png
linkedin (1)_edited.png

© 2021 Tüm Hakları Saklıdır. Saola Marketing Bir Sigma Group Markasıdır.

bottom of page