top of page
Ara

E-ticarette İadeleri Kolaylaştıracak Yeni Düzenleme



E-ticaret yapan şirketlerin ve e-ticarette pazar alanı olarak hizmet veren platformların sayısının git gide artmasıyla e-ticaret geleneksel alışverişlerden giderek daha fazla pazar payı alıyor. Dijital medyada reklam alanları e-ticaret reklamlarının yoğunluğu ile kaplanırken tüketiciler her an her türde ihtiyacını e-sipariş yolu ile karşılayabiliyor. Bu da e-ticarette kullanıcı güvenliği ve tüketici hakları konusunun önemini artırıyor. Tüketicilerin internet üzerinden alışveriş yaparken en çok endişe ettikleri konulardan biriyle ilgili yeni düzenleme e-ticarette iadeyi kolaylaştırmayı hedefliyor.

E-ticaret sitelerinde tüketicilerin yaşadığı iade problemlerinin çözülmesi için hükümet düğmeye bastı. E-ticaret işlem hacminin gelecek yıl 450 milyar liraya çıkması beklenirken, tüketicinin sıkça mağduriyet yaşadığı ürünlerin iade alınması süreci kolaylaştırılacak. 2022’de yürürlüğe girecek düzenlemeler ile tüketicilerin yaşadığı uyuşmazlıkların çözümü planlanıyor. Böylece e-ticarette güvenin artırılması ve e-ticaret hacminin büyümesi hedefleniyor.

Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’na eklenen karara göre 2022’de e-ticarette iade sürecinin kolaylaştırılması için birtakım düzenlemeler hayata geçirilecek. E-ticaretin çehresini tüketici lehine değiştirmeyi amaçlayan yasal düzenlemelerle müşterilerin iade işlemlerinin kolaylaştırılmasının yanı sıra güvensiz ürünlerin satışı da engellenecek.



Hizmet Memnuniyet Endeksi Oluşturulacak

Bu düzenlemeler ve yeni yönetmeliklerle birlikte tüketicinin bilinçlendirilmesi için materyaller hazırlanacak ve iade sürecine yönelik dijital platform geliştirilecek. Bunun yanında tüketicilere yönelik 'hizmet memnuniyet endeksi' de oluşturulacak. Belirlenecek üniversite ve araştırma kuruluşları tarafından Türkiye genelinde her yıl yapılacak araştırma ile memnuniyet endeksi oluşturularak uyuşmazlık çözüm mekanizması tüketici lehine güçlendirilecek.

E-ticaret alışverişlerini kolaylaştıracak ve güvenliği artıracak düzenlemelerle birlikte ürünlerin denetiminde de yeni bir düzenleme yapılıyor. Bundan böyle sağlıksız, bozuk, tarihi geçmiş ve sakıncalı ürünler denetimden geçirilerek bu tür güvensiz ürünlerin e-ticaret sitelerinde satışı engellenecek. Bu amaçla tüketicinin korunmasına ilişkin mevzuat iyileştirilerek farklı idareler üzerinden yürüyen yapının bir arada toplanması için bağımsız bir Piyasa Gözetim ve Denetim Kurumu kurulacak ve böylece piyasa denetim faaliyetlerinin etkinliği artırılacak. Piyasa Gözetim ve Denetim Kurumu ile; insan sağlığı, can ve mal güvenliği, hayvan ve bitki sağlığı, çevre ve tüketicinin korunması gibi açılardan yeterli güvenliği sağlayamayan ürünlerin piyasaya arzı engellenecek.

Uluslararası e-ticaret sitelerinden yapılan yurt dışı alışverişleri de düzenlemeye dahil edilen başlıklardan biri. Yabancı sitelerden yapılan alışverişlerdeki iade süreçleri, tüketicileri her zaman kaygılandıran bir etken olmuştur. Aliexpress, Amazon gibi sitelerden alınan, yurt dışından gelen ürünlerin iadesini kolaylaştırmak da bu yeni yasal düzenlemenin hedeflerinden biri. Müşteri mağduriyetinin önüne geçmek için bu tür yurt dışı kaynaklı e-ticaret alışverişlerini de kolaylaştıracak teknik düzenlemeler yapılması planlanıyor.


Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'na göre gelecek yıl ticareti kolaylaştırmak, tüketiciyi korumak amacıyla yaşama geçirilecek uygulamalar şöyle:

  • E-ticarette güvenin sağlanması konusundaki çalışmalar tamamlanacak, özellikle coğrafi, kültürel yakınlık nedeniyle Türkiye'nin rekabet avantajı olan bölgelerde pazar payı artırılacak.

  • Sınır ötesi e-ticarette ürünlerin iade alınması süreci kolaylaştırılmasına yönelik teknik düzenlemeler yapılacak, uygulama iyileştirilecek, kullanıcı kılavuzları yayınlanacak.

  • Ürün güvenliği sağlanacak.

  • E-ticarette ürün güvenliği denetiminde model geliştirilecek, yasal düzenleme yapılacak.

  • Uzaktan iletişim araçları yoluyla piyasaya arz edilen ürünlerin gözetim, denetimine dair yönetmelik hazırlanacak.

  • Hizmet memnuniyet endeksi oluşturulacak.

  • Tüketici hukuku uyuşmazlık çözüm mekanizmalarında kapasitenin geliştirilmesine yönelik çalışmalar yürütülecek.

  • Tüketicileri bilinçlendirici materyaller hazırlanacak ve dijital platformlar geliştirilecek.

  • Tüketicilere yönelik hizmet memnuniyet endeksi oluşturulacak.

  • Belirlenecek üniversite ve araştırma kuruluşları tarafından Türkiye genelinde her yıl yapılacak araştırma ile memnuniyet endeksi oluşturulacak.

7 görüntüleme0 yorum
Logo-saola-8.png
35d9ec_093b7c9e38bd4977a017d9491ba321f3_mv2.webp

Ofis

Atatürk Mahallesi Ataşehir Bulvarı Ertuğrul Gazi Sokak Metropol İstanbul A Blok No: 2E Kat: L1 F: 9 Ataşehir / İstanbul

İletişim

info@saolamarketing.com
 

+90 216 999 35 86

Takipte Kalın

instagram_edited.png
linkedin (1)_edited.png

© 2021 Tüm Hakları Saklıdır. Saola Marketing Bir Sigma Group Markasıdır.

bottom of page