top of page
Ara

Mobil Cihaz Kullanımında Güvenlik İpuçları

Güncelleme tarihi: 10 Kas 2021



Mobil cihaz kullanımında, pandemi etkisiyle büyük bir artış yaşandı. Üretici firmalar, talep ve kullanımın artmasıyla, cihazların özelliklerini hızla arttırmaya devam etti. Alışverişimizi, işlerimizi ve en önemlisi iletişimimizi artık büyük çoğunlukla mobil cihazlar üzerinden sağlıyoruz. Haliyle, pek çok kişisel verilerimizi şirketlere vermiş oluyoruz ancak, bilinçli bir mobil kullanıcısının dikkat etmesi gereken birkaç güvenlik hususuna değinmek isteriz.

Şifre kullanımı

Yapılan araştırmalar, mobil cihaz kullanıcılarının %64’lük bir kısmının cihazlarında parola kullanmadığını göstermekte. Pek çok bilgimizi girdiğimiz cihazlarımız yanlış ellere geçtiğinde bilgilerimizi korumak adına atacağımız ilk adım, tahmin etmesi zor bir şifre seçmek olacaktır.

Uygulamaları iyi değerlendirin

Uygulamalarınızı, kullandığınız işletim sisteminin programından indirdiğinize emin olun. Tabi burada da bir uygulamayı indirmeden önce eğer yaygın kullanımı yoksa ve yeni bir uygulamaysa mutlaka yorumlara bakın. Özellikle, bankacılık, ödeme gibi işlemler için kullanacağınız uygulamaları ekstra olarak internet üzerinden araştırmanızı tavsiye ederiz.

Uzaktan erişiminizi açın

IOS işletim sisteminde bulunan uzaktan erişim imkanı, telefonunuz kaybolduğunda konumunu görmenize yarar. Telefonunuza erişemeyecek durumdaysanız, içerisindeki verileri de bu özellik sayesinde silebilirsiniz.

Yazılım güncellemelerini takip edin

Güncelleştirmeler eski sürümdeki hataları düzeltmek ve yeni özellikler eklemekte. Eski sürümde bulunan bir güvenlik açığı, verilerinizi tehlikeye sokabilir. Ancak, güncellemelerin içeriğini ve kullanıcı deneyimlerini araştırıp güncellemeniz daha faydalı olacaktır.

Ortak ağlardan uzak durun

Halka erişimin açık olduğu kablosuz ağlar genellikle verileri saklama konusunda çok başarılı değillerdir. Verilerinizin zararlı yazımların eline geçmemesi için olabildiğince ortak ağlaradan uzak durmaya çalışın.

IMEI numaranızı not alın

Mobil cihazınızın çalınması gibi bir sorunla karşılaştığınızda IMEI numarasını internet üzerinden sorgulayarak cihazınızın konumunu görüntüleyebilirsiniz. IMEI numaranızı telefonunuzun arama kısmına, *#06# yazarak veya cihazınızın garanti belgesinden öğrenebilirsiniz.

Yedeklemelerinizi ihmal etmeyin

Önemli bilgilerinizi veya kaybetmek istemeyeceğiniz anılarınızı mutlaka yedekleyin. Yedeklemelerinizi düzenli yaptığınızda cihazınızın kaybolması veya yazılımsal güncellemelerde verilerinizin kaybolması durumu sizin için problem olmaz.

Şüpheli linklere dikkat edin

Kullanıcılar, mobil cihazlarda şüpheli linklere 3 kat daha fazla tıklıyor. Kötü amaçlı siteler de veri güvenliğimizi tehlikeye atıyor. Bu yüzden, internet sitesini ziyaret etmeden önce URL’ye bakmanızı tavsiye ederiz. Kişisel bilgilerinizi girdiğiniz sitenin, bu bilgileri neden istediğini mutlaka okuyun.

Bankacılık uygulamalarını link aracılığıyla indirmeyin

Dünya genelinde sahte bankacılık uygulamalarıyla yapılan dolandırıcılıklarda son zamanlarda büyük bir artış gözlemlendi. Tavsiyemiz, uygulamanızı direkt olarak işletim sisteminizin size sunduğu online mağazalardan indirmeniz.

4 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Logo-saola-8.png
35d9ec_093b7c9e38bd4977a017d9491ba321f3_mv2.webp

Ofis

Atatürk Mahallesi Ataşehir Bulvarı Ertuğrul Gazi Sokak Metropol İstanbul A Blok No: 2E Kat: L1 F: 9 Ataşehir / İstanbul

İletişim

info@saolamarketing.com
 

+90 850 8990011

Takipte Kalın

instagram_edited.png
linkedin (1)_edited.png

© 2021 Tüm Hakları Saklıdır. Saola Marketing Bir Sigma Group Markasıdır.

bottom of page