Pandemi sürecinde fiziksel alışverişe çıkmanın, mağazalara gitmenin önemi azalırken e-ticaret pazarının büyümesiyle sosyal medyanın da gücü arttı. Sosyal medya platformları günün her saatinde ve kolaylıkla ulaşılabilen pazarlara dönüştü. Bu süreçte işletmeler ürünleri hakkında sosyal medya platformlarında paylaşılacak içerikler hazırlayarak bir sosyal medya stratejisi planlıyorlar ve hedefe ulaşmak için bu stratejilerini geliştirip uygulamaya koyuyorlar. Peki 2022 sosyal medya stratejileri nasıl olmalı?
Sosyal medya stratejisi planlamak isteyen şirketler hedeflerini belirleyip, hedef kitlelerini (yaş, cinsiyet, demografik yapı, teknolojiye ilgi, davranışlar v.b.) tespit etmeli, rakiplerini analiz etmelidir. Hedef belirleme aşamasında, sosyal medyada neden yer almak gerektiği, geri dönüşler ve çalışmalardan ne tür sonuçlar alınacağının tahminleri tespit edilmelidir.
Öncelikle sosyal medya platformlarını tanımak gerekir:
Facebook; ürün, hizmet ve kampanya tanıtımı ve bazı blog içerikleri paylaşılmak için ideal bir platformdur.
Instagram’da fotoğraf, hikaye, video, kısa video ve canlı yayın paylaşımları yapılmaktadır.
TikTok; daha çok Z kuşağının ilgisini çeken eğlenceli içeriklerin paylaşıldığı bir kısa video platformudur.
Twitter; seçilen konu başlıklarına göre yorum yapılabilen, firmalarla doğrudan iletişime geçilebilen bir platformdur.
Youtube; video ve görsel içerik paylaşımı yapılan bir platformdur.
Whatsapp; iletişim kurma platformudur.
Metaverse; sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik; roblox, minecraft, fortnite gibi oyunlar; kripto paralar; sanal arsaları gibi uygulamaların bulunduğu 3 boyutlu sanal gerçeklik platformudur.
2022 Yılı için Sosyal Medya Platformlarının Duyurduğu Stratejiler:
Twitter, 2022 yılında yaptığı açıklamada atılan tweetlerde belirli bir süre içinde düzeltme yapılabileceğini bildirdi.
Metaverse evrenine giriş yapan Spotify, 2022 yılında roblox’ta “Spotify Adası” inşasına başladığını duyurdu.
Instagram, NFT özelliği için çalıştığını açıkladı.
YouTube, 2021 yılından itibaren TikTok uygulamasına rakip olan “shorts” isimli özelliğine 2022 yılında yenilikler katarak ortak canlı yayın, yenilikçi web3 fırsatı, Metaverse evreni ve yeni alışveriş fırsatları sunuyor.
Linkedin, sesli görüşme özelliği üzerinde çalıştığını, ilgi görürse videolu görüşme yapılan bir versiyonu hizmete almayı planladığını ve etkinlik oluşturma stratejisini genişletmek için doğal bir uyum olarak gördüğünü duyurdu.
Sonuç olarak, 360 derece pazarlama yapan dijital ajans Saola Marketing’in 2022 stratejisi içerisinde NFT, Metaverse evreni, Twitter’da bulanabilirlik, Instagram’da içerik oluşturma, Reels, Shorts videoları, SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) çalışmaları yaparak marka bilinirliğini artırmak ön plandadır.
Comments