top of page
Ara

Arama Motorunda SERP Optimizasyonu


SERP mi? SEO değil miydi o? Yok yok, bu farklı. Dijital okyanusun derinliklerinde hâlen keşfedemediğimiz çok bölge var. Ama arama motorlarıyla ilgili çoğu konu sistematiğe oturmuş vaziyette. Web sitesi denince artık akla ilk gelen arama motorlarındaki görünürlüğü. SEO kısaltmasını artık herkes ezberledi (CEO ile karıştırsalar da…). SEO’yu bilirsiniz, arama motoru optimizasyonu, yani arama motorlarında görünür olmak. İşte SERP de arama motoru açılış sayfası. Arama motorunda bir şeyleri aradığınız zaman sizin sitenize ulaşılabilir. Ama ilk sayfada, üst sıralarda çıkmak için arama motorunda SERP optimizasyonu yapmanız gerekiyor.

Bir arama motoru sonuç sayfası veya SERP, arama motoruna bir sorgu girdikten sonra gördüğünüz sayfadır. Her arama motorunun SERP tasarımı farklıdır. Fakat eğri oturup doğru konuşalım, arama motoru derken genellikle Google’ı kastediyoruz. Pazar payının %80'ini elinde tutan en popüler arama motoru olduğu için doğal olarak SEO ve SERP optimizasyonunda da çalışmaların odak noktasını Google tutuyor.

Arama motoru optimizasyonu (SEO) sayesinde, kullanıcıların sayfanın üst kısmındaki sonuçlara tıklama olasılıkları daha yüksek olduğundan, bir SERP'teki, yani açılış sayfasındaki sıralama konumu oldukça rekabetçi olabilir. Tüketici trafiğinin %90'ından fazlası, Google arama sonuçlarının ilk sayfasında yer alan web sitelerine gidiyor. Web siteniz henüz o seviyede olmayabilir ama endişelenmenize gerek yok. Sıralamanızı yükseltmek için arama motorunda SERP optimizasyonu yaparak sitenizin ulaşılabilirliğini artırabilirsiniz.

Günümüzde SERP, geçmiş yıllara göre görsel olarak daha çok çeşitlilik barındırıyor. Aramalarda, site adına ve meta verileri görüntüleyen genel arama sonuçlarına ek olarak artık görseller, alışveriş önerileri, bilgi kartları ve hatta tweetler de karşımıza çıkıyor. Ama aradığın karikatürü bulmak için hâlen sayfalarca gezinmen gerekebiliyor tabii (Umut Sarıkaya'ya SEO mu öğretsek acaba...)

SERP'ler hakkında ne kadar çok şey bilirseniz, içeriğinizi ve site tasarımınızı o kadar stratejik hâle getirebilirsiniz. Sitenizi üst sıralarda tutmak için Google'ın sürekli güncellenen politikalarını takip etmelisiniz – ve tabii değişmeye üşenmemelisiniz.

Ücretli reklamlar ve organik listeler ile SERP'te görünür olmak

Organik listeler, sitenizin SERP'lerde (arama motoru açılış sayfalarında) daha üst sıralarda yer almasına yardımcı olmak için arama motoru optimizasyonu (SEO) aracılığıyla kullanabileceğiniz, sürekli değişen bir dizi tekniktir. İyi bir organik sıralama elde etmek için yüksek kaliteli bir siteye sahip olmanız gerekir. Bununla birlikte, organik bir şekilde trafik elde etmek için yapmanız gerekenler, reklam vermek kadar net değildir. Google, en iyi sonuçları sağlamak için algoritmasını sürekli olarak değiştirdiğinden, yeni güncellemelerden haberdar olmak çok önemli.

Tabii organik içeriklerle aramalarda üst sıralarda yer edinmek hem zor hem de zahmetli. Esas olarak, her zaman olduğu için arama motorunda da parayı veren düdüğü çalar. Organik arama sonuçlarına ek olarak, arama motoru sonuç sayfaları (SERP'ler) genellikle ücretli arama ve tıklama başına ödeme (PPC) reklamları içerir. Google, ücretli reklamları arama sonuçları sayfasının en üstüne yerleştirir ve genellikle masaüstü bilgisayarda dört, mobil tarayıcıda üç reklam gösterir. Bunun yanında, aynı arama anahtar kelime sonucunda yer almak için genellikle dörtten fazla işletme yarışır. Bu nedenle de Google'ın, sonuçların ilk sayfasında hangi reklamların gösterileceğini de belirlemesi gerekiyor. Google bu kararı vermek için birkaç faktörü göz önünde bulunduruyor. Bunlar, teklif tutarı, reklamın kalitesi, aramayla alaka düzeyi ve insanların reklamınızı tıkladıklarında yönlendirildikleri sayfanın kalitesidir. Google, sitenizin rakiplerden daha iyi ve daha alakalı olduğu sonucuna varırsa, tebrikler, işte şimdi ilk sayfada görünebilirsiniz.

Arama motoru uzmanlığı

SEO nedir, SERP nedir, bunlar nasıl yapılır, Zeki Müren de bizi Google’da bulabilir mi, gibi soruların yanıtı elbette uzmanlıkta saklı. Bu tür detaylı ve teknik konularda ilerlemek için işin uzmanlarından faydalanmanız şart (Tabii hangi uzmandan destek alırsanız alın Zeki Müren sizi bulamaz, orası ayrı). Siz yine de arama motoru gibi tüm dijital pazarlama işlerinizin geliştirmesinde SaolaMarketing’in deneyimine ve uzmanlığına güvenebilirsiniz. Biz SEO’nun da CEO’nun da dilinden anlarız…

16 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Logo-saola-8.png
35d9ec_093b7c9e38bd4977a017d9491ba321f3_mv2.webp

Ofis

Atatürk Mahallesi Ataşehir Bulvarı Ertuğrul Gazi Sokak Metropol İstanbul A Blok No: 2E Kat: L1 F: 9 Ataşehir / İstanbul

İletişim

info@saolamarketing.com
 

+90 850 8990011

Takipte Kalın

instagram_edited.png
linkedin (1)_edited.png

© 2021 Tüm Hakları Saklıdır. Saola Marketing Bir Sigma Group Markasıdır.

bottom of page